Het raadsel Glutamaat

glutamaat slaapproblemen

Soms kijk ik met veel plezier naar kookprogramma’s.
Dan is een min of meer bekende kok bezig een lekker gerecht klaar te maken en zie je precies hoe hij of zij dit doet. Het water loop je in de mond… (haha). Er worden meestal allerlei kruiden, specerijen en andere ingrediënten gebruikt.

glutamaat neurotransmitter slaap stress
Glutamaat is het zuurrestion van het aminozuur glutaminezuur. Het is een van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors. Glutamaat werkt stimulerend op andere zenuwcellen, men spreekt in de neurowetenschap over excitatoir. Bron: Wikipedia

En nu laatst ging het over de smaak ‘Umami’. Deze smaak is bedacht in 1900 door Kikunae Ikeda. Hij slaagde erin om mononatriumglutamaat te isoleren en daarmee had hij puur mononatriumglutamaat gemaakt. Deze man classificeerde zijn ontdekking als een nieuwe smaak: Umami. Een vijfde basissmaak naast: zout, zoet, zuur en bitter. Umami betekent in het Japans ‘heerlijkheid’ of ‘verrukkelijk’ en we omschrijven de smaak als hartig.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat er een ‘interessante’ relatie is met slaap, want inmiddels heeft de voedselindustrie ‘Glutamaat’ ontdekt en dat komt voor in allerlei voedingsmiddelen. Het is ook wel bekend onder de naam MSG of E621. En ik heb het hier vooral over de is de synthetische variant van Glutamaat.

Glutamaat kan je zien als een soort neurotransmitter, die, als je alle onderzoeken mag geloven, je meer doet eten. Het wekt dus de eetlust op. Het komt onder allerlei benamingen voor en het zit vooral in kant-en-klaar gerechten zoals pizza, pasta en lasagne. Maar bijvoorbeeld ook in vlees, soepen, sauzen en dressings.

Is het een raadsel? Eigenlijk niet, want als je ongemerkt meer eet dan je wilt, dan is dit middel de jackpot van de voedselindustrie (meer verbruik is natuurlijk meer geld in de kassa…). Anyhow, wat Glutamaat vooral doet: het maakt je hersenen actief.

Het maakt van je brein een soort flipperkast en zorgt ervoor dat je – als je hiervan op regelmatige basis te veel binnenkrijgt – niet goed slaapt. Niet het ideale recept om ‘s avonds goed in slaap te vallen of goed door te slapen, waardoor je stressniveau niet kan herstellen.

Bron: Floris Wouterson. www.sleepwise.nl

Een oeroude wijsheid (plus 2 waardevolle inzichten)

Twee muizen van genetisch dezelfde stam.

Even groot, even oud.

En de dieren hebben hun hele leven hetzelfde gegeten.

Niet alleen hetzelfde voer, maar ook dezelfde hoeveelheid. Hoe is dat mogelijk?

Waarom is de linker muis dik en de rechter muis slank?

Stel je voor dat de muizen mensen zijn. We weten niets over hen. We zien alleen dat de ene persoon dik en de andere persoon slank is.

Welke gedachte komt er spontaan in je op?

Spontaan denken we dat de dikke persoon meer gegeten heeft dan de slanke. Maar bij dit experiment aten de twee muizen hetzelfde voer en evenveel. De muizen kregen een speciaal soort ‘muizen fastfood’.

Waarom heeft de rechter muis dan zo’n goed figuur, waarom is deze zo slank?

Waarschijnlijk had de rechter muis een rigoureus sportprogramma gevolgd, terwijl de linker muis mocht bankhangen en Netflixen 🙂

Maar dit was ook niet het geval.

Het daadwerkelijke antwoord is net zo eenvoudig als verrassend – en wijst ons op een zeer efficiënte strategie tegen overgewicht.

De linker muis mocht het junkfood vierentwintig uur per dag eten. De rechter muis kon alleen op een bepaalde, beperkte tijd bij haar voer, namelijk ‘s nachts wanneer muizen van nature actief zijn.

En nu komt het…

In de nacht had de rechter muis acht uur lang voedsel tot zijn beschikking. De overige zestien uur moest de muis vasten.

Is dit niet fascinerend?

Vasten is een oeroude gewoonte en in veel culturen en religies komt dit voor.

Om een lang verhaal kort te maken, heeft vasten 2 belangrijke effecten: Eten gedurende een beperkt tijdsbestek stabiliseert het dag-nacht ritme van het lichaam.Het remt het verouderingsproces en stimuleert het zelf reinigingsvermogen (autofagie) van ons lichaam.
Elke nacht is dus een soort vastenkuur, zolang we niet ‘s nachts de koelkast plunderen of op de meest gekke momenten eten, snacken en snaaien.

Nog betere resultaten worden bereikt door naast het bepalen van een eetvenster ook 2 à 3 maal per jaar 6 dagen te vasten door maximaal 500 tot 800 Kilocalorieën tot je te nemen.

Dit vasten voor 6 dagen heeft enorm veel positieve effecten op je gezondheid en is onder andere uitvoerig onderzocht (zowel op dieren als op mensen) door dr Valter Longo.

In 2018 werd Longo overigens uitgeroepen door TIME Magazine als een van de 50 meest invloedrijke personen ter wereld op het vlak van gezondheid.  

Dit zijn ook de 2 belangrijkste redenen waarom wij de SlaapDetox hebben ontwikkeld.

Het verbetert je slaap, verwijdert de schadelijke biofilm uit de darmen en vertraagt het verouderingsproces als je dit 2 à 3 keer per jaar doet.

Dus wil je beter slapen, een paar kilo’s overtollig buikvet kwijtraken en het verouderingsproces vertragen, doe dan de SlaapDetox.

Door beter te slapen worden bijvoorbeeld ook je hongerhormonen beter gereguleerd.

Wil je vandaag bestellen? Neem contact op voor een kortingscode.


Bron: Floris Wouterson, 22 juni 2020

Stierf Atkins aan het Atkins dieet?

Begin 2004 kreeg de Wall Street Journal een bericht van de patholoog-anatoom van New York toegespeeld, dat eigenlijk strikt vertrouwelijk was.

En zeker niet voor het grote publiek bestemd was.

De man die op 17 april 2003 overleden was en over wie het rapport ging, heette Robert Atkins. Hij was de ‘uitvinder’ van het Atkins dieet.

Voor dit bericht, werd altijd gezegd dat Atkins op de leeftijd van 72 jaar ‘s morgens op weg naar zijn werk uitgegleden was op een spiegelgladde stoep in New York. En met zijn hoofd tegen de grond was geslagen.

Het bericht van de patholoog-anatoom liet echter iets anders doorschemeren. Er deden allerlei speculaties de ronde, maar de afkortingen die de patholoog-anatoom in zijn rapport had geschreven, waren ondubbelzinnig:

===

‘Hartfalen en hoge bloeddruk’

===

Er zijn vurige fans van het Atkins dieet dat simpel gezegd bestaat uit heel veel eiwitten en er zijn fervente tegenstanders.

Voor de tegenstanders bestond er nu geen twijfel meer: ‘het Atkins dieet had Atkins gedood!’ 👀 Dr Atkins beloofde als dokter niet alleen ‘gewichtsverlies zonder honger’, maar ook hernieuwde levenslust, een goed gevoel en vooral: ‘gezondheid’.

Zo prees hij zijn boek Het nieuwe Atkins dieet in 1992 aan met de volgende claim:

===

‘Het Atkins dieet is vermoedelijk het enige dieet dat actief je gezondheid verbetert’

===

Daarbij verkondigde hij expliciet, dat het je beschermt tegen aandoeningen waar hij, zo bleek, zelf aan leed.

Atkins was de incarnatie van een zogenaamde ‘low carb’ goeroe.

Als je wilt afvallen, mag je volgens zijn programma zo veel vlees, vis, kaas, worst, spek, boter, slagroom en eieren eten als je wilt.

Daarvoor moet je koolhydraten als suiker, brood, aardappelen, pasta en rijst opgeven.

Hoe dit alles uitwerkt voor je slaap, laat ik nog maar even in het midden, maar het punt dat ik hier wil maken is, dat elke dieethype met de nodige voorzichtigheid bekeken moet worden.

En dat veel diëten die schijnbaar gezond zijn, op langere termijn eerder een tegenovergesteld effect veroorzaken.

Het Atkins dieet is gek genoeg nog steeds populair. En inderdaad qua gewichtsverlies komt Atkins zeer gunstig uit de bus.

Maar helaas, en dit tonen de feiten ook aan, verdwijnt dit ‘Atkins-voordeel’ op den duur. Gek genoeg nemen alle proefpersonen na ongeveer een half jaar op dieet, geleidelijk weer in gewicht toe.

Nu is er een sterke relatie tussen jouw slaapkwaliteit en de hoeveelheid buikvet die je hebt.

Hoe meer buikvet, hoe minder kwalitatief jouw slaap.

Dit verband is in meerdere onderzoeken aangetoond, bijvoorbeeld door het Johns Hopkins Institute [01.], maar ook door Harvard Medical School en bijvoorbeeld de Sleep Foundation.

Wat veel beter werkt en ook op lange termijn je gezondheid wél ondersteunt, is een vasten nabootsend dieet (VND).

Dit is een dieet waarbij je gedurende 6 dagen maximaal 500 à 600 Kilocalorieën per dag tot je neemt.

En afhankelijk van je gezondheidstoestand, is bewezen, dat als je dit 2 tot 3 keer per jaar herhaalt, je blijvend buikvet verbrandt, ook na terugkeer naar een gewoon dieet.

Daarom Heeft Sleepwise we dus de SlaapDetox ontwikkeld, niet alleen om de schadelijke biofilm uit je darmen te verwijderen, maar ook om mensen te helpen om op een makkelijke manier buikvet te verliezen.

Tijdens de SlaapDetox kuur verliest een gemiddelde deelnemer 2 tot 3 kg aan lichaamsgewicht en vooral buikvet.

Hiermee sla je dus 2 vliegen in één klap: je verliest buikvet en verwijdert gelijktijdig de schadelijke biofilm uit je darmen. Met bijvoorbeeld de SlaapDetox Basic profiteer je meteen van deze voordelen.

Dus wil je beter slapen en een paar kilo’s overtollig buikvet kwijtraken? Doe dan de SlaapDetox.

Door beter te slapen, worden bijvoorbeeld ook je hongerhormonen beter gereguleerd. Wil je vandaag nog bestellen? Neem contact op voor een kortingscode.

Bron: Floris Wouterson, 8 juli 2020


Voetnoot:
[01.] Losing Weight, Especially in the Belly, Improves Sleep Quality, According to a Johns Hopkins Study

’s nachts autorijden naar vakantiebestemming: slaap er nog een nachtje over!

Floris Wouterson is slaapexpert en is gespecialiseerd in het helpen van ondernemers, atleten en high performers om met slaap hun prestaties, humeur en levenskwaliteit sterk te verbeteren. Zijn bestseller SuperSlapen, ontving een 5 sterren review van het NRC Handelsblad en werd als beste boek gekozen van de boeken over slaap die in een jaar tijd zijn verschenen. Meer info vind je op zijn website. Hieronder het artikel dat ik graag wil delen met jullie, drive safe!

Wintersport is iets waar veel mensen naar uitkijken. Een heerlijk break in de winter. Je hebt het al maanden op voorhand geboekt. Je hebt het allemaal georganiseerd. Koffers van zolder gehaald, skis en schoenen gecontroleerd, mutsen, handschoenen, sjaals en pakken. En nog een paar dagen, dan is het zover.

Tijdwinst op vakantieduur door ’s nachts te rijden

Auto inpakken, nog even de bandenspanning checken, want je winterbanden had je al geregeld. Voldoende ruitenvloeistof en de trip naar Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland kan beginnen.En wat velen van ons doen, is dan ‘s nachts naar hun wintersportbestemming rijden. Dit lijkt logisch, want je wilt geen dag missen. ‘s Middags hup op de piste en lekker genieten van de sneeuw. Maar is dit wel zo’n goed idee?

Als je naar de cijfers kijkt, dan is ‘s nachts naar je wintersportbestemming rijden geen goed idee. Er zijn veel manieren waarop onvoldoende slaap dodelijk kan zijn. Sommige hebben tijd nodig, anderen slaan snel toe. Want als er een hersenfunctie is die al onder het geringste slaaptekort bezwijkt, dan is het je concentratie, en het meest opvallende én dodelijke maatschappelijke gevolg van concentratieverlies is slaperigheid achter het stuur.

In 15% tot 20% van de ernstige verkeersongevallen speelt vermoeidheid een rol. Maar als je kijk naar de dodelijke verkeersongevallen, dan speelt vermoeidheid in 50% van de gevallen een rol. Je brengt dus niet alleen jezelf in gevaar door ‘s nachts te rijden, maar ook je omgeving of de mensen die je dierbaar zijn die in dezelfde auto zitten. 

Ondanks alle goede voorbereidingen neem je een groot risico door ‘s nachts te gaan rijden. En natuurlijk zijn er voldoende argumenten om ‘s nachts te gaan rijden: minder files, lekker rustig op de weg, je bespaart een hotelovernachting en rond lunchtijd ben je al lekker op de plaats van bestemming. 

En waarom niet? Je hebt maar een weekje en de vakantie is zo weer voorbij. Alleen vertelt je interne klok of bioritme een heel ander verhaal. ‘s Nachts hoor je te slapen, dus ga naar bed, ga slapen, zegt je interne klok. 

Microslaapje

Maar waarom is dit dan zo gevaarlijk? Het inpakken van de auto duurt altijd langer en het tijdstip van naar bed gaan schuift ook steeds verder op. Je was al moe van de drukke werkweek en je hebt maar 4,5 uur geslapen op het moment dat je vertrekt. 

Hiermee neemt de kans op een ‘microslaap’ enorm toe.Tijdens een microslaap zijn je hersenen heel even blind voor de buitenwereld. Of anders gezegd: ze verliezen een ogenblik lang niet alleen het gezichtsvermogen, maar alle vormen van waarneming. En het enge is, meestal besef je het zelf niet eens. Maar je verliest de controle over al je motorische functies. Ook die waarmee je stuurt of remt. Een paar seconden is genoeg om een ongeluk te veroorzaken. Bij 100 km per uur kan dit verstrekkende gevolgen hebben. 

Bovendien vraagt ‘s nachts rijden meer concentratie van ons dan overdag. In 2015 deed Katja Schuurman in een aflevering van Bodyscan mee aan een interessant experiment. Ze stapte achter het stuur nadat ze 24 uur niet had geslapen. Dit werd allemaal gefilmd. Ze week maar liefst 1,35 meter af van haar rijbaan waardoor een levensgevaarlijke situatie had kunnen ontstaan: Ze zei achteraf dat ze het heel eng vond omdat: “je totaal geen controle meer hebt over jezelf.”

Als je maar 4 of 5 uur hebt geslapen en dan naar je wintersportadres rijdt, dan loop je ook nog een ander risico. De kans op een blessure tijdens het skiën door te weinig te slapen neemt met maar liefst met 70% toe. Dit is een onderzoek uit 2014 uitgevoerd onder jonge sporters die te weinig hadden geslapen. 

Het advies is overduidelijk: rijd niet ‘s nachts naar je wintersportbestemming. Neem iets meer de tijd en plan je wintersport vakantie bijvoorbeeld van zondag op zondag. En rijdt overdag. Dan kan je veilig genieten van een welverdiende wintersportvakantie. Fijne reis!

Bron: https://www.asr.nl/blog/s-nachts-autorijden-naar-de-wintersport

knuffelen voorKomt stress en depressie

knuffelen voorkomt stress

Begin vandaag nog met minimaal vier knuffels! “We hebben 4 knuffels per dag nodig om te overleven. We hebben 8 knuffels nodig voor ‘onderhoud’. En we hebben 12 knuffels nodig voor om te groeien en tot bloei te komen!”, zei de psychotherapeute Virginia Satir ooit. Een vooraanstaand persoon in de wereld van gezinstherapie.

Elkaar knuffelen helpt stress te verminderen en beter te slapen
Vier knuffels per dag en je stress vermindert! Hoe meer hoe beter natuurlijk, maar uit onderzoek blijkt dat je je emoties beter de baas bent als je genoeg knuffelt. Hoe minder stress hoe beter je slaapt!

Welk aantal ook, door een knuffel gebeurt er veel in een mens! Hoe vaker je knuffelt, hoe minder stress je ervaart. En het mooie is, het werkt direct! Zoek iemand op in je buurt 🙂 Hoe vaker je knuffelt met geliefden, hoe veiliger je je gaat voelen door vrijkomend oxytocine. voel je je veilig dan ben je psychisch rustiger en ervaar je minder stress!

Een betere relatie, zorgt voor een effectievere knuffel

Knuffelen verbetert de relatie tussen partners. Knuffel elkaar dus een paar keer per dag, wanneer je weggaat, als je langs elkaar heen loopt. vergeet alle zogenaamde verplichte dingen, leg je mobiel even aan de kant, en hou die ander stevig vast. je verlaagt je bloeddruk ook meteen. Maak er een gewoonte van, leer het je kinderen, het kost maar 20 .seconden van je tijd!

20 seconden is echt aan te raden, korter is niet voldoende om een lichamelijke effect te kunnen ervaren. Nog sterker blijkt het effect te zijn als partners elkaar als steun en toeverlaat zien. Met een vreemde knuffelen blijkt niet het effect te hebben. Het gevoel van veiligheid ontbreekt en je zult niet ervaren wat je wel met een geliefde, vriend of bekende krijgt.

De effecten van knuffelen zijn positief op stresshormonen, hartslag en bloeddruk. Maar vergeet ook niet dat oxytocine ook vrij komt bij borstvoeding, bevallen, orgasmes, knuffelen, dansen, massages en gebed!

Maakt het uit wie je knuffelt? Nee, dus ook lekker een boekje lezen met je kind op schoot en bij elkaar zitten geeft al resultaat. Maar als je kinderen knuffelkonten zijn dan ben je gezegend 😉 Kinderen rennen instinctief naar hun vader of moeder als ze getroost willen worden na een val bijv., zij weten als geen ander dat een knuffel helpt! Huisdieren, zoals hond of kat, werkt ook 🙂

En nu snel vastpakken diegene die naast je zit!!

minder suiker, beter slapen

Suiker eten of drinken is slecht en voorkomt dat je in een diepe slaap komt. Minder suiker betekent beter slapen. Deze slaap is nodig om stress en lichamelijke kwalen te voorkomen. Je merkt het zelf niet, zoals bij alcohol. Je denkt dat je goed en lang hebt geslapen, maar in werkelijkheid is je slaap oppervlakkig geweest waardoor herstel van stress en lichamelijke klachten niet plaats konden vinden!

suiker voorkomt diepe slaap
Suikerinname gebeurt onbewust, in zoveel producten zit het verstopt. Neem de moeite om erachter te komen wat jouw eten voor het slapen gaan bevat aan ingrediënten en kies een suikerloze variant bijv. Beter is niet te eten vlak voor het slapen gaan.

Suiker beïnvloedt je cortisolspiegel, ook wel het vlucht/ of vechthormoon genoemd, negatief. Een essentieel hormoon, behalve als je wilt slapen. Door suikerinname gebeuren er allerlei processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel ontregeld wordt en daarmee je cortisolniveau omhoog gaat.

Dit komt erop neer dat suiker je ´diepslaap´ verstoort. Wil je beter slapen, je beter voelen en energieker zijn? Verminder dan de inname van suiker vandaag nog. Minder suiker betekent beter slapen! Beter slapen is minder stress!

Wat wel? Zoveel mogelijk natuurlijk eten, zoals groenten! Eet niet vlak voor het slapen gaan. Een goede aanvulling van jouw voeding is magnesium, neem dit in vóór het slapen op een lege maag.

gezond eten betere slaap en minder stress
gezond eten stimuleert goede slaap. naast bewegen, een vaste slaaproutine, zelfde tijdstip naar bed en wakker worden, helpt gezond eten mee beter te slapen!! Beter slapen voorkomt stress

Een bekend fenomeen in dieetland is ‘intermitting fasting’, je eet dan 16u niet en in de andere 8u van de dag wel. Je lichaam, vnl. maag en alvleesklier, krijgt dan rust in de spijsvertering en insuline aanmaak.

Slaap lekker!!

stress maakt ziek, voorkomen is beter…

Onlangs las ik het verhaal van een arts over een patiënt die diabetes type 2 had. Zijn patiënt worstelde met het verlagen van zijn bloedsuikerspiegel, ondanks dat hij een dieet volgde en veel sportteDe arts vertelde hem te focussen op de oorzaak van zijn probleem: chronische stress. De patiënt, een 53-jarige zakenman, bracht dag in dag uit vele uren door op kantoor tot laat in de nacht. Veel van deze dagen gingen ten koste van zijn slaap en dus een goede nachtrust!

De arts vertelde hem dat constante stress grote schade kan aanrichten aan bloedsuikerspiegels, en adviseerde de patiënte om yogalessen te nemen, te mediteren en zijn laptop 90 minuten voor het slapen gaan af te sluiten. Zes maanden later, de bloedsuikerspiegel van de patiënt was drastisch verbeterd en was bijna weer normaal.

De arts een bekende invloedrijke autoriteit op zijn gebied gelooft dat de rol van stress in chronische ziekten wordt onderschat. Hij schatte dat 80 procent van de problemen die hij ziet in zijn praktijk, zoals hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, depressie en gewichtstoename, gerelateerd is aan stress.

Stress is een onontkomelijk deel van ons leven en heeft in kleine dosering zelfs voordelen. Uit opstapelende recente onderzoeken blijkt dat hoge voortdurende stressniveaus, sociaal en emotioneel, het immuunsysteem kunnen aantasten, en ontstekingen, hartziekten en snel ouder worden in de hand werken.

In zijn laatste boek “The stress solution” heeft Dr. Chatterjee onderzoekt de vele oorzaken waardoor continue stress tot ziektes leidt, en behandelt strategieën die beschermen tegen de toxische effecten. Via bijvoorbeeld het “The 4 Pillar Plan” begeleidt hij mensen om hun gezondheid te verbeteren via slaapverbetering, beweging, ontspanning en voeding. Het boek is te koop via www.bol.com.

door in de natuur of bos te zijn verlaagt je stressniveau en kun je ontstressen en voorkomt burn-out
natuur geeft rust en verlaagt het stressniveau

Het gaat vooral om gewoontes zoals slechte voeding eten, veel alcohol drinken voornamelijk om met de stress om te gaan. Daarnaast was een belangrijke constatering hoe technologie een nieuwe potentiele bron van stress veroorzaakt. Veel mensen worden wakker en kijk onmiddellijk op hun smartphones en checken hun e-mail of sociel media. Vervolgens blijven ze de rest van de dag vastgelijmd aan hun mobiel, ernaar starend tijdens het eten, achter het bureau, met vrienden en laat in de nacht nog in bed.

Dr. Chaterjee ziet een groeiend aantal patiënten klagen over angst en mentale gezondheidsklachten, en een groot aantal van hen besteedden veel tijd op hun smartphones. Constante blootstelling aan sociel media wordt in sommige studies gelinkt aan depressie, vooral bij adolescenten en jong volwassenen.

Er zijn een aantal technieken die bij elke persoon dagelijkse stressniveaus kunnen verlagen. Uit onderzoek blijkt dat gecontroleerde ademhalingsoefeningen stress verlagen, alertheid verhogen en het immuunsysteem versterken. Een eenvoudige oefening is de “3-4-5 ademhaling”, waarbij je in 3 seconden inademt, 4 seconden vasthoudt en langzaam uitademt in 5 tellen.

Elke keer als jouw uitademing langer is dan je inademing help je jouw lichamelijke stressrespons uit te schakelen en ontspanning te bevorderen.

Als je de hele dag naar een scherm kijkt, neem dan een tech-vrije lunch. Leg je mobiel 15 minuten weg en ga naar buiten voor een wandeling. Onderzoek wijst uit dat eenvoudigweg wandelen in een parkachtige omgeving angst kan verminderen. Op dagen dat je niet naar buiten gaat of kunt hou dan foto’s van bomen en natuur in de aanslag, uit onderzoek blijkt dat door het kijken naar deze foto’s je hartslag verlaagt en je herstelt van stressaanvallen.

lopen door het bos verlaagt het stressniveau
Een boswandeling verlaagt stress en past goed in een ontstresskuur. Ga nu naar een bos wordt gezonder!

Dus weg met dat mobieltje als je uit bed rolt, en ga aan de slag met Mindfulness, beweging en mind-set. pak 15 minuten, zet een kop thee, lees een stuk uit een boek en beoefenen en aantal minuten mindfulness meditatie aangevuld met yoga of andere bewegingsoefeningen. Tot slot, doe op zijn minst één activiteit wat jou plezier geeft. Dit kan een wandeling zijn wanneer je thuiskomt, met de kinderen spelen, vijf minuten naar je favorite serie kijken, etc. Als je een drukke en stressvolle baan hebt heb je er baat bij dat je veerkrachtig blijft, met een dosis plezier in je leven blijf je die veerkracht behouden!

overspannen en stress symptomen? GA ontstressen!

Stress symptomen te lijf

Heb jij stress symptomen? Dan wordt het tijd te gaan ontstressen zodat je niet overspannen raakt, stress verminderen leidt tot een betere algehele gezondheid!

De oorsprong van stress

stress is er altijd geweest en zal altijd blijven bestaan. In het stenen tijdperk moest de mens zich verdedigen en beschermen tegenover allerlei bedreigingen zoals aanvallen van roofdieren.

In onze tijd zijn er andere bedreigingen in de vorm van tijdlimieten, prestaties op het werk, familieomstandigheden en hypotheken. Het zijn bedreigingen of veranderingen waarbij de oplossing lang niet altijd bestaat uit vechten of vluchten.

emotioneel uitgeput en overspannen met stress symptomen
Als je geen kans krijgt om van de stress te herstellen en de herhaling van de stresssituaties erg hoog ligt dan kunnen onze energiebronnen lichamelijk, geestelijk en emotioneel uitgeput raken.

De stress reactie

Het is een lichamelijke en geestelijke reactie op een werkelijke of ingebeelde verandering, die verandering kan positief of negatief zijn.

De stressreactie wordt in gang gezet door een gebeurtenis of gedachte. Dus stress kan heel goed optreden door een niet-werkelijke gedachte. Via een actie van onze hersenen bereidt het hele lichaam zich voor op actie: de vecht- of vluchtreactie.

De hartslag gaat omhoog, uw ademhaling wordt dieper en sneller, uw spieren spannen, uw bloeddruk gaat omhoog, de bloedtoevoer naar de spieren en hersenen wordt vergroot. De spijsvertering wordt op een laag pitje gezet, de bloedtoevoer naar uw handen en voeten neemt af, uw gehoor wordt scherper, uw pupillen verwijden zich en er komt extra suiker in het bloed.

Al deze veranderingen voltrekken zich binnen 10 seconden door een uiterst doeltreffende actie van het lichaam. Als die toestand blijft voortduren kan er schade optreden, omdat er niet op tijd herstel optreedt.

Positieve stress

Stress is voor sommige mensen nodig om goede prestaties te leveren. Positieve stress gaat samen met een gevoel van uitdaging. Na het volbrengen van de taak nemen zij tijd om te ontspannen. Geestelijke en lichamelijke reserves worden zo weer opgebouwd voor de volgende klus.

Negatieve stress

Als je geen kans krijgt om van de stress te herstellen en de herhaling van de stresssituaties erg hoog ligt dan kunnen onze energiebronnen lichamelijk, geestelijk en emotioneel uitgeput raken. Die situatie kan ziekte tot gevolg hebben.

Omdat herstel uitblijft, zal vermoeidheid en op den duur uitputting optreden: uitgeblust zijn of overspannen. Duren de klachten erg lang, dan kunt u burn-out raken. Ga dus stress verminderen en voorkom dat je overspannen raakt.

Stress verminderen en beheersen

Bovenmatige spanning op je werk, die samenvallen met perioden van grote veranderingen in ons leven, zijn de belangrijkste bronnen van stress. Iedere verandering in ons leven vraagt om aanpassing; als veel veranderingen plaatsvinden in korte tijd kan stress het lichaam op den duur uitputten. Het is dus zaak om het aanhoudende karakter van stress af te nemen.

Pleeg geen roofbouw op jezelf. Dit kan door naar jezelf en andere te luisteren en door vaardigheden te leren in het omgaan met anderen. En verder kunt u een aantal ontspanningstechnieken leren. Een aantal ziekten kun je op deze manier al voorkomen! Stress verminderen voorkomt dat je overspannen raakt.

Mate van stress is persoonsgebonden

Het doen van een examen kan voor de één een uitdaging betekenen en voor de ander een bedreiging vormen. Het maakt nogal wat uit of je de situatie ziet als een bedreiging of een uitdaging. De gebeurtenissen die stress aanjagen en de reacties op stress zijn erg persoonlijk.

Hoe kun je dagelijks stress verminderen

Controle over je eigen leven

In onze gejaagde wereld hoort stress bij het dagelijkse leven. Als je je bewust bent van de oorzaken van negatieve stress dan kun je aan het werk om stress te beheersen en te verminderen. Je zult je beter voelen en meer onafhankelijk en meer ontspannen.

Dagelijkse tips om stress te verminderen

  • deel je dag in
  • geef de dingen een vaste plaat
  • doe tenminste één leuk ding per dag
  • voel je je gespannen, sluit dan je ogen en herhaal langzaam een rustgevend woord en let op de ademhaling
  • kijk ’s avonds geen programma’s op tv die u onrustig maken
  • bereid je ’s avonds voor de volgende dag, leg kleren klaar, dek de tafel, etc.
  • neem rustig de tijd voor eten
  • berg en ruim dingen op in mappen kasten

Stress symptomen

Om stress beter te begrijpen en jouw reactie hierop moet je de signalen leren herkennen, pas dan kun je stress verminderen. Je kunt je aanpassen aan de situatie en de omgeving. Dit aanpassen voortdurend nodig om mee te gaan in het leven van iedere dag.

De bewustwording

Bewustwording begint met het opsporen van jouw eigen stressprofiel. Dat profiel is zo uniek, er zijn geen twee gelijk. Stresssignalen komen voor in de vorm van:

  • gedachten en gevoelens
  • lichamelijke reacties
  • gedrag

Als je onder stress staat kun je kijken welke reacties jij ervaart op bovenstaande stresssignalen. Door jouw stressprofiel vast te stellen, krijg je een duidelijk handvat om toekomstige veranderingen te meten in jouw reactie op stress.

Lichamelijke reacties

  • hoofdpijn
  • spierspanning
  • rugpijn
  • spanning in de nek
  • knikkende knieen
  • trillende handen
  • keelpijn
  • maagpijn
  • diarree
  • droge mond
  • verhoogde hartslag
  • druk op de borst
  • vochtige handen
  • koude handen
  • tandenknarsen
  • jeuk
  • wazig zien
  • slapeloosheid
  • vemoeidheid
  • warm gevoel in het gezicht

Gedachten en gevoelens

  • geïrriteerheid
  • angst
  • vergeetachtigheid
  • depressie
  • lusteloosheid
  • tobben over kleine dingen
  • nervositeit
  • overbezorgdheid
  • verbazing
  • opwinding
  • hopeloosheid
  • bang zijn
  • vijandigheid
  • moeilijk concentreren
  • dwanggedachten

Gedrag

  • je terugtrekken uit een goede relatie
  • mopperen op anderen
  • het krijgen van ongelukjes
  • taak met moeite volbrengen
  • snel praten
  • meer tv kijken
  • anderen vernederen
  • snel schreeuwen
  • veel knippen met de vingers
  • piekeren
  • veel klagen
  • met de handen wringen
  • medicijnen slikken
  • roken
  • meer alcohol drinken
  • teveel of te weinig eten

Stressreacties bijhouden

Om tot herkenning te komen van vaste patronen kun je jouw stressreacties noteren en bijhouden. Daarna is het zaak om de bronnen van je stress op te sporen!

Stressuitlokkers

Ze komen in allerlei vormen voor en verschillen van persoon tot persoon. Ga eens na of gebeurtenissen hebben geleid tot grote veranderingen in jouw leven. Gebruik onderstaande lijst en bepaal welke uitlokkers op jou van toepassing zijn.

Dagelijkse problemen

  • iets kwijtraken
  • lekkage in huis
  • vertraging van de trein
  • wachten
  • file rijden
  • je verslapen
  • onenigheid met collega of baas / leidinggevende
  • te laat komen
  • een jas vergeten
  • pech met de auto
  • een bon krijgen
  • ruxie met kind of partner
  • een lekke band
  • een kapotte telefoon
  • morsen op je kleding

Belangrijke gebeurtenissen

  • trouwen
  • ontslag
  • dood van een vriend, familielid of collega
  • verhuizen
  • gevangenisstraf
  • een baby krijgen
  • geopereerd worden
  • echtscheiding
  • verandering van baan
  • ernstige ziekte bij jezelf
  • zwangerschap
  • pensionering

Slepende problemen

  • matige woon- en levensomstandigheden
  • slechte relatie met buren, vrienden of familie
  • opvoeden van kinderen in de puberteit
  • tijddwang
  • matige huwelijksrelatie
  • geldproblemen
  • geluidshinder van de buren
  • chronische ziekte
  • een gehandicapt kind
  • verstoorde relatie met kinderen
  • eetproblemen
  • baan zonder bevrediging
  • problemen met de baas / leidinggevende

Ingrijpende levenservaringen

  • ernstig ongeval
  • inbraak
  • beroving
  • aanranding / verkrachting
  • natuurrampen
  • schadelijke jeugdervaringen
  • martelingen

Hoe onstaat negatieve stress

Hoe bedreigender jij de situatie inschat, hoe sterker de lichamelijke reacties zullen zijn. Blijf je de situatie bedreigend vinden dan blijft de stress aanhouden en kom je niet meer op je rustniveau terug. Als angst en onzekerheid jouw inschatting in hoge mate blijven bepalen, dan kun je veel last hebben van stress.

Stressprofiel opsporen

Je bewust worden van jouw stresssituaties helpt je om hier beter mee om te gaan. Ga aan de slag en schrijf jouw reacties op bij situaties die zich dagelijks voordoen. Noteer datum, tijdstip en de situatie, daarachter de stresssignalen bij jouw gedachten, lichamelijke reactie en gedrag. Succes!

slaaphygiëne (1): donkere slaapkamer, beter slapen.

Slaap beter in een donkere slaapkamer

Beter slapen door een donkere slaapkamer. En dat is nodig. Want, als er één ding is waar slaapspecialisten, performance coaches en iedereen die ertoe doet het over eens zijn, dan is het wel dat je slaapkamer niet donker genoeg kan zijn.

In de reeks ‘slaaphygiene’ op mijn website een beter slapen tip tijdens de zomerdagen: een donkere slaapkamer. Met deze hete dagen is het lastig om lekker te slapen. En omdat het zo lang licht blijft, is het helemaal een uitdaging om de slaapkamer goed donker te houden.

donkere slaapkamer die voor betere slaap en diepe slaap zorgt
Deze foto geeft een duistere slaapkamer weer, maar is tè verlicht en voorkomt een diepe slaap

Hersenscans geven inzicht zodat we beter slapen

Echt! Een donkere slaapkamer stimuleert beter slapen. Ik las onlangs het boek SLAAP van Matthew Walker, te koop bij bol.com. Hierin worden alle laatste onderzoeken op het gebied van slaap besproken. Door de technologische vooruitgang van scanapparatuur wordt er steeds meer bekend over het gevaar van slaaptekort en slapeloosheid.

Slapeloosheid kan zelfs leiden tot de dood als lange, maar vooral kwalitatief goede nachtrust wordt vermeden. Het advies om je slaapkamer zo donker mogelijk te houden komt naast andere adviezen zoals slaapmiddelen en slaapmedicatie vermijden uitgebreid aan de orde in het boek van Walker.

Slaapritme

Hoe weet je lichaam dat het bedtijd is? Waarom gebruiken sommige mensen melatonine? Waarom blijf je wakker na een kop koffie? Hoe weet je of je genoeg slaap krijgt?

Jouw klok voor slapen en wakker worden

Er zijn twee factoren waardoor je weet wanneer je wilt slapen en wanneer je wakker wilt zijn. De eerste factor is het signaal dat de interne biologische klok in je hoofd vierentwintig uur per dag uitzendt. Die klok zorgt ervoor dat je op bepaalde, regelmatige tijden moe bent, ’s avonds en ’s nachts, of juist wakker en alert: overdag.

biologische klok in je hoofd zorgt ervoor dat je 's avonds moe en 's morgens wakker wordt
Op regelmatige tijden gaan slapen en wakker worden draagt bij aan een betere nachtrust

De tweede factor is een chemische stof die zich in je hersenen ophoopt en ‘slaapdruk’ opbouwt. Hoe langer je wakker bent geweest, hoe hoger die druk wordt en hoe slaperiger jij je dus voelt. De balans tussen deze twee bepaalt hoe wakker en oplettend je overdag bent, wanneer je moe wordt en klaar bent om ’s avonds te gaan slapen, en regelt ook deels hoe goed je slaapt.

In het boek van Walker vind je alles over hoe je slecht slapen kunt voorkomen, het nut en belang van de rem slaap, slaapstoornissen, etc.

Een heel eenvoudige tip dat beter slapen stimuleert en dus ook beter presteren, is simpelweg een donkere slaapkamer.

Lichtspleet voorkomt diepe slaap

Uit onderzoek blijkt dat zelfs het kleinste spleetje licht langs het gordijn of onder de deur door, van elektronische apparaten (die op standby staan) én vooral schermen een gigantische invloed heeft op de kwaliteit van jouw slaap.

Zelfs met je ogen dicht bereikt het kleinste straaltje licht het brein en belemmert deze een goed dagnachtritme. De aanmaak van slaapstofjes neemt af omdat de intrede van de verduistering van de avond en nacht wordt belemmert door (kunstmatig) licht.

Licht hoeft dus niet via de ogen het brein te bereiken, het opnemen van het kleinste straaltje licht door de huid van het hoofd bijv. is al voldoende om een goede en diepe nachtrust te voorkomen! Conclusie: beter slapen door een donkere slaapkamer.



Slapeloosheid en slaapproblemen voorkomen? Zorg voor gezondheid darmen

Een Chinees gezegde luidt: “De darmen zijn de wortel van de plant mens”. Des te gezonder de wortel, des te gezonder de plant. 

Het klinkt vreemd, maar de gezondheid van je darmen heeft een grote invloed op hoe goed jij slaapt. De gezondheid van je darmen is van invloed is op jouw slaapkwaliteit, en uit verder onderzoek blijkt zelfs dat het nog meer invloed heeft op jouw (mentale) leven.

Terugkomend op jouw slaapkwaliteit in relatie tot jouw darmen, je darmen zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de productie van de twee belangrijkste hormonen of verkeersleiders die je nodig hebt om goed te slapen: serotonine en melatonine. 

Zijn je darmen en darmflora niet gezond, dan heeft dit dus een directe impact op de hoeveelheid serotonine en melatoninedie in je darmen wordt aangemaakt. Een goede slaapkwaliteit staat ook in verband met een afname van stress. Beter slapen zorgt voor minder stress.

Heb je gezonde darmen, dan slaap je goed!

Wil je meer tips over hoe je Jouw slaap kunt verbeteren? Volg dan de training van ‘Slaapwijzer’ hieronder.

1 2