slaaphygiëne (1): donkere slaapkamer, beter slapen.

Slaap beter in een donkere slaapkamer

Beter slapen door een donkere slaapkamer. En dat is nodig. Want, als er één ding is waar slaapspecialisten, performance coaches en iedereen die ertoe doet het over eens zijn, dan is het wel dat je slaapkamer niet donker genoeg kan zijn.

In de reeks ‘slaaphygiene’ op mijn website een beter slapen tip tijdens de zomerdagen: een donkere slaapkamer. Met deze hete dagen is het lastig om lekker te slapen. En omdat het zo lang licht blijft, is het helemaal een uitdaging om de slaapkamer goed donker te houden.

donkere slaapkamer die voor betere slaap en diepe slaap zorgt
Deze foto geeft een duistere slaapkamer weer, maar is tè verlicht en voorkomt een diepe slaap

Hersenscans geven inzicht zodat we beter slapen

Echt! Een donkere slaapkamer stimuleert beter slapen. Ik las onlangs het boek SLAAP van Matthew Walker, te koop bij bol.com. Hierin worden alle laatste onderzoeken op het gebied van slaap besproken. Door de technologische vooruitgang van scanapparatuur wordt er steeds meer bekend over het gevaar van slaaptekort en slapeloosheid.

Slapeloosheid kan zelfs leiden tot de dood als lange, maar vooral kwalitatief goede nachtrust wordt vermeden. Het advies om je slaapkamer zo donker mogelijk te houden komt naast andere adviezen zoals slaapmiddelen en slaapmedicatie vermijden uitgebreid aan de orde in het boek van Walker.

Slaapritme

Hoe weet je lichaam dat het bedtijd is? Waarom gebruiken sommige mensen melatonine? Waarom blijf je wakker na een kop koffie? Hoe weet je of je genoeg slaap krijgt?

Jouw klok voor slapen en wakker worden

Er zijn twee factoren waardoor je weet wanneer je wilt slapen en wanneer je wakker wilt zijn. De eerste factor is het signaal dat de interne biologische klok in je hoofd vierentwintig uur per dag uitzendt. Die klok zorgt ervoor dat je op bepaalde, regelmatige tijden moe bent, ’s avonds en ’s nachts, of juist wakker en alert: overdag.

biologische klok in je hoofd zorgt ervoor dat je 's avonds moe en 's morgens wakker wordt
Op regelmatige tijden gaan slapen en wakker worden draagt bij aan een betere nachtrust

De tweede factor is een chemische stof die zich in je hersenen ophoopt en ‘slaapdruk’ opbouwt. Hoe langer je wakker bent geweest, hoe hoger die druk wordt en hoe slaperiger jij je dus voelt. De balans tussen deze twee bepaalt hoe wakker en oplettend je overdag bent, wanneer je moe wordt en klaar bent om ’s avonds te gaan slapen, en regelt ook deels hoe goed je slaapt.

In het boek van Walker vind je alles over hoe je slecht slapen kunt voorkomen, het nut en belang van de rem slaap, slaapstoornissen, etc.

Een heel eenvoudige tip dat beter slapen stimuleert en dus ook beter presteren, is simpelweg een donkere slaapkamer.

Lichtspleet voorkomt diepe slaap

Uit onderzoek blijkt dat zelfs het kleinste spleetje licht langs het gordijn of onder de deur door, van elektronische apparaten (die op standby staan) én vooral schermen een gigantische invloed heeft op de kwaliteit van jouw slaap.

Zelfs met je ogen dicht bereikt het kleinste straaltje licht het brein en belemmert deze een goed dagnachtritme. De aanmaak van slaapstofjes neemt af omdat de intrede van de verduistering van de avond en nacht wordt belemmert door (kunstmatig) licht.

Licht hoeft dus niet via de ogen het brein te bereiken, het opnemen van het kleinste straaltje licht door de huid van het hoofd bijv. is al voldoende om een goede en diepe nachtrust te voorkomen! Conclusie: beter slapen door een donkere slaapkamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *